Vaříme v Polsku
V pátek 23. 1. vyrazila skupinka žáků 6. ročníku do polského města Szitne. Jejich úkolem bylo seznámit v rámci projektu občanského sdružení Aktiv+ Senice na Hané polské protějšky s tradičním pokrmem české kuchyně. A protože jsme si chtěli připravit chutný sobotní oběd i se skvělým zákuskem, rozhodli jsme se, že se děti pod vedením paní učitelek pustí do bramborového salátu s kuřecím řízkem a ke kávě nabídneme Polákům vynikající hanácké vdolečky. Na ty jsme s sebou vzali naše babičky, aby nám s kynutým těstem pomohly. Všechno se nám povedlo a výborně jsme si na obědě pochutnali. A co jsme se dozvěděli o polské kuchyni my? Za dva dny jsme zvládli ochutnat tři polské polévky – gulášovou, polévku s názvem „Žurek“ a také polévku z červené řepy. Už víme, co to jsou a jak se dělají polské krokety (pozor! jde o amoletové těsto s masovou náplní), jak chutná zelný bigoscz a masovo-houbové pirohy. Teď už víme, že polská kuchyně se od té naší rozhodně hodně liší :).