Aktivity

Planetárium Brno v Senici na Hané – akce pro II. stupeň

V pátek 12. 2. se žáci 7., 8. a 9. ročníku zúčastnili výpravy za hvězdami, když navštívili mobilní planetárium v naší místní Sokolovně.

Ze široké nabídky naučných filmů si první skupina sedmáků vybrala program „Ze Země do vesmíru“, ve kterém se seznámili se Sluncem a jednotlivými planetami Sluneční soustavy, některými zajímavými měsíci a planetkami, pásy asteroidů a komet. Dále se podívali na různé tipy galaxií, mlhovin a hvězdokup. Ukázali si i vznik hvězd. Seznámili se s historickými názory na vesmír a vývojem pozorování oblohy do současnosti. Druhá skupina dětí, 8. a 9. ročník, si zvolila pásmo „Astronomie – 10 kroků k nebi.“ Jedná se o program, který vám řekne o základech této vědy, jejího původu, historii a milnících. V průběhu vyprávění bylo zodpovězeno mnoho otázek, jako je umístění hvězd na obloze, struktura souhvězdí a Sluneční soustavy a tak dále. Film pojednává o pozorování hvězd od počátku lidstva po současnost. Je zde popsáno několik legend o vzniku některých základních souhvězdí, ukazuje a vysvětluje, co je zvěrokruh, kde najdeme Polárku a jak určíme polohu hvězd. Seznámil nás se vznikem kalendáře na základě pohybů nebeských těles i s tím, jak se měnily v průběhu věků názory na Sluneční soustavu a nebeskou sféru podle Aristotela, Ptolemaia, Galilea, Koperníka až po současné objevy ve vesmíru pomocí Hubblova teleskopu.

Po skončení programu jsme dostali pracovní listy s kontrolními otázkami, které prověří nabyté znalosti. Děti odcházely nadšené, jednalo se opravdu o hezkou a povedenou akci!

fd16a8_cb8d78a144894c77a0792984fb0eaf25

 

Skip to content