Aktivity

Exkurze 9. třídy v Olomouci 1. 10. 2018

V pondělí 1. října odjeli žáci 9. třídy na exkurzi Krajského soudu v Olomouci, po níž následovala komentovaná prohlídka katedrály sv. Václava.

Při vstupu do budovy soudu jsme museli všichni projít bezpečnostním rámem. Poté jsme si postupně prohlédli jednotlivá poschodí soudu, zasedací místnosti, pracovny zapisovatelek, soudní archiv a také soudní síň, kde jsme mohli usednout na lavici obžalovaných nebo do křesla soudců a advokátů a rovněž jsme si mohli obléct soudcův talár. Naším skvělým průvodcem byl pan soudce Mgr. Michal Renda, tiskový mluvčí krajského soudu, kterého se žáci mohli na cokoliv ptát. Nejvíce nás zajímalo, jaké zajímavé případy ve své praxi řešil a zda ho práce soudce baví. Prohlídka soudu byla velice zajímavá a velmi obohacující.

V katedrále sv. Václava mohli žáci při komentované prohlídce obdivovat krásu této stavby a bohatství a rozmanitost stavebních prvků, které zde byly uplatněny. Také zde jsme se dozvěděli spoustu nových informací, nejvíce nás zaujala informace, že v kryptě katedrály je uloženo srdce olomouckého kardinála Rudolfa Habsburského, který byl pohřben do rodinné císařské hrobky ve Vídni, ovšem právě bez srdce.

soud-8.tr02  soud-8.tr01

 

Markéta Houdková

Skip to content