Aktivity

Exkurze pro žáky 9. třídy – výběr povolání a SŠ

Jako každý rok i letos se senická škola snaží žákům, kteří ukončují povinnou školní docházku na základní škole, pomoci s výběrem povolání a střední školy. Proto se žáci vypravili na dvě exkurze.

Poprvé 15. listopadu to bylo do Informačního a poradenského střediska Úřadu práce v Olomouci, kde se dozvěděli zajímavé a užitečné informace: podle čeho si vybírat své budoucí povolání a střední školu, co vše je potřeba zvážit a po jakých povoláních je v současnosti na trhu práce největší poptávka. Měli pak také možnost vyhledat si informace o různých povoláních v dokumentech střediska a informace si s sebou odnést domů.

Hned týden na to, 23. listopadu, se žáci jeli podívat na výstavu středních škol Olomouckého kraje s názvem Scholaris 2017. Zde měli možnost setkat se s představiteli mnoha středních škol, zjistit, jaké studijní obory jednotlivé školy nabízejí, případně se také zeptat studentů, jak je studium na daných středních školách náročné a co vše školy studentům nabízí či jak se na nich studuje. Kromě toho se třeba děvčata mohla vložit do rukou studentů oboru Kadeřnictví nebo bylo možné ochutnat různé potravinové produkty vyrobené studenty či také sledovat jejich práci (např. řezbářství, zpracování kůže, oděvnictví, zdravotnictví atd.). Žáci si s sebou odnesli různé propagační letáčky a již je na nich, aby se rozhodli, které povolání a střední škola budou tou nejlepší volbou pro jejich budoucí život.

Mgr. Lada Najvárková (výchovná poradkyně)

Skip to content