Aktivity

Hledáme kořeny jazyka aneb Den jazyků na malé škole

V pátek 22.9. se všechny děti z malé školičky oblékly do svých barevných slavnostních triček a s jiskřičkami v očích  očekávaly zahájení oslavy. Ptáte se, co jsme slavili? Přece Den jazyků. A protože celý letošní rok hledáme kořeny čehokoliv, ani tento slavnostní den nemohl být výjimkou. Jakým jazykem se mluvilo dříve? Kde jsou jeho kořeny? Kolik jazyků vlastně známe?

To všechno se děti dozvěděly díky vzácným návštěvám. První byla teta z Hané, která krásnou, malovanou hanáčtinou dětem vyprávěla třeba i o tom, jak se peče kynutá buchta se švestkami. Druhým hostem byla paní až z Ameriky, která anglicky vysvětlovala, jak se mluví v její zemi a jak se tam lidé oblékají.

Děti dále také zjistily, že jsou lidé, kteří se dorozumívají pouze posunky, tzv. znakovou řečí. Pár slov se hned také naučily. Za svůj úspěch si také v těchto znacích zatleskaly.

Díky dalšímu hostovi, paní Radce Horákové, dětem do jejich slovníčku přibyla hanácká slovíčka popisující typický hanácký kroj. Na vlastní oči ho také mohly hned vidět a dozvědět se o něm spoustu zajímavostí.

Moc paní Horákové děkujeme, vážíme si toho, že nám věnovala svůj drahocenný čas a už teď se těšíme na další její návštěvu!

Aby všechna slova dětem zůstala stále na očích, na závěr oslavy společnými silami vytvořily jedinečný, originální a několikajazyčný hanácko – česko – anglicko – cizojazyčno obrázkový slovník. Zdobí mezipatro naší školy. Je opravdu krásný.

Dětem se slovník velmi povedl, stejně jako celý tento slavnostní den. Zaslouží si velkou pochvalu.     A kdo stále ještě bojuje s čertíky, příště už je určitě zvládne zkrotit.

Skip to content